O insulinoodporności mówimy wówczas, gdy osoba boryka się z obniżoną wrażliwością organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu, którego zadaniem jest regulacja poziomu glukozy we krwi. Chodzi o sytuację, w której organizm, pomimo prawidłowego bądź nawet podwyższonego poziomu insuliny we krwi, samodzielnie produkuje ów hormon w nadmiernych ilościach. Insulinoodporność jest bardzo niebezpieczna, może bowiem doprowadzić do powstania chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2.
Odporność na insulinę – przyczyny
Insulinoodporność ma niekiedy podłoże genetyczne. Obniżenie wrażliwości na hormon może również wynikać z nadmiaru hormonów działających przeciwstawnie do insuliny, takich jak kortyzol, hormon wzrostu czy glukagon. Najpowszechniejszą jednakże przyczyną odporności na insulinę jest nadwaga. U osoby posiadającej nadmiar tkanki tłuszczowej dochodzi bowiem do produkcji hormonów hamujących działanie insuliny, nadto, w wyniku uwalniania do krwi dużej ilości wolnych kwasów tłuszczowych glukoza nie jest spalana w tkankach, a jej poziom we krwi stopniowo wzrasta. W przypadku zauważenia u siebie niepokojących objawów warto skonsultować się z dietetykiem, który nie tylko postawi diagnozę, ale pomoże również pozbyć się zbędnych kilogramów.